Siirry sisältöön

Tyyli sydämestä

Mira Volkova on nuori säveltäjä, jonka teos kuullaan Tampere Biennalen perhepäivässä. Blogissamme hän kertoo, millaista oli sävellyksen opiskelu hänen entisessä kotimaassaan verrattuna Suomeen ja mikä hänen säveltämistään ohjaa juuri nyt.

Muutin Tampereelle Pietarista vuonna 2022 sodan takia. Olen säveltänyt lapsesta asti, osallistunut kilpailuihin ja saanut teoksiani esitettäväksi sinfoniaorkestereissa. Kun aloin opiskella sävellystä Suomessa, tyylini on muuttunut paljon ja teokseni kuulostavat nyt nykyaikaisemmilta verrattuna aiempaan kansallisromanttiseen tyyliini. Nyt opiskellessani minua ympäröivä musiikillinen kulttuuri on antanut minulle vapautta, mutta samalla myös vastuuta lopputuloksesta. Luulen, että tyylini alkaa nyt hahmottua, ja se eroaa varhaisesta tyylistäni, johon aiemmin vaikuttivat opettajat ja ilmapiiri. Nykyään tyylini tulee sydämestäni ja yksilöllisyydestäni. Minusta tuntuu, että nyt äänessä olen minä, eikä kukaan muu.

Tällä hetkellä olen kiinnostunut itsetutkiskelun, psykologian ja toisten tunteiden ymmärtämisen teemoista. Tätä festivaalia varten olen kirjoittanut pianosarjan nimeltään Subconscious labyrinths. Teoksessa tarkastelen muita ihmisiä ja itseäni, yritän ymmärtää tunnelmia ja emootioita.

Näihin asioihin keskittyminen on auttanut minua elämään rauhassa ja lähellä luontoa. Kun asuin suurkaupungissa, melu ja stressi häiritsivät minua paljon ja tunkeutuivat elämääni hallitsemattomasti jopa koulumatkalla. Nyt minulla on koira, ja kävelylenkit sen kanssa metsässä ovat kuin meditaatiota. Kun minun täytyy nollata ajatukseni, kävelen sen kanssa talon takana olevalla pellolla, palaan sitten takaisin ja istun soittimeni ääreen tuoreiden ajatusteni kanssa.

Olen innokas jatkamaan tätä itseni löytämisen matkaa, kehittämään ammattitaitoani ja teknisiä taitojani sekä löytämään uusia puolia itsestäni säveltäjänä. Kun minulla on vapaus musiikissani, minulla on vapaus myös toiminnassani ja ajattelussani. Säveltäminen vaikuttaa hyvin paljon elämääni. Toisaalta elämäntapahtumat ja tapa, jolla järjestän ne tilassa ja ajassa, tulevat myös osaksi sävellyksiäni.

Mira Volkova

Subconscious labyrinths esitetään Tampere Biennalen perhepäivässä osana Uusia avauksia -konserttia. Vapaa pääsy!

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Lähetämme kevään aikana noin viisi uutiskirjettä, ja voit perua tilauksesi milloin tahansa.