Esipuhe

Tampere Biennale 2024

Minna Leinonen punaisessa mekossa kädet puuskassa. Hänen katse on ylöspäin ja hiukset hulmuavat.

Taide elää muuttuvissa maailmoissa

Maailmaamme ravistelevat äkilliset globaalit muutokset ja kasvava yhteiskunnallinen epävarmuus. Tietoa ja sen puutetta on eetterissä enemmän kuin koskaan aiemmin, samalla kuluttava ja kiireinen elämänmuoto ei kannusta pysähtymään edes silloin, kun olisi pakko. Taiteen kokeminen on antautumista ajattomalta tuntuvaan hetkeen, se on kestävää kuvittelua toisin. Taiteen avulla voi muutoksen kokea syvemmin ja karata hetkeksi vaihtoehtoisiin maailmoihin.

Moniäänisen ja monisukupolvisen festivaalin keskiössä on kotimainen nykymusiikki, joka luo kiehtovan kuvan siitä, millaisissa musiikillisissa maailmoissa maamme musiikki soi tänä päivänä. Musiikilla on loputon kyky muuntautua, aikamme musiikki ei ole kapea yksikkö, vaan laaja monikko. Se voi liikkua fantasian, todellisuuden, tämän hetken ja menneisyyden välillä, näkyvän ja näkymättömän, todellisuuden ja utopian välillä. Nykymusiikki kaikessa moninaisuudessaan ansaitsisi tulla ulos marginaalista oman aikamme ääneksi. Musiikki yhdessä muiden taiteiden kanssa voi jatkaa siitä, mihin todellisuus jää.

Aikamme ääni on lokeroimatonta, se ennemmin avaa ovia kuin sulkee niitä. Se on vastakohdissaan ajankohtaista ja ajatonta, ennalta harkittua ja improvisoitua, vakavaa ja hulluttelevaa, hämmentävää ja helposti lähestyttävää, menneeseen juurtuvaa ja tulevaisuuteen katsovaa, universaalia ja henkilökohtaista. Yhteistä sille on, että se ilmaisee tapaa olla muuttuvissa maailmoissa.

Kulttuuria rakennetaan myös katsomalla tulevaisuuteen. Festivaalin ennakkopäivänä ja perhepäivänä kuullaan nuoria säveltäjiä ja kantaesitetään uusia pedagogisia tilausteoksia. Se, mitä tapahtuu ruohonjuuritasolla, voi pysyvästi muuttaa suhdettamme nykymusiikkiin, konserttien ohjelmistovalintoihin, ammatinvalintaan ja yleisökasvatukseen – laajasti ottaen yhteiskuntaamme ja kulttuuriimme. 

Aikamme musiikin elinvoimaiseksi tekemiseen tarvitaan yleisöä. Lämpimästi tervetuloa konsertteihin!

MINNA LEINONEN
TAITEELLINEN JOHTAJA,
TAMPERE BIENNALE 2024

Kuvat: Ville Hautakangas