Siirry sisältöön

Tampere Biennale alkaa keskiviikkona

Kapellimestari Eva Ollikainen nojaavassa asennossa tahtipuikko kädessä. Taustalla sinistä valoa.

Modernin taidemusiikin festivaali Tampere Biennale järjestetään 10.–14.4.2024. Konsertit soivat Tampere-talossa, kirkoissa, museoissa ja klubeilla ympäri kaupungin keskustaa. Lisäksi tapahtuma näkyy kaupunkitaiteen ja Äänitarina Tammerkoskella -esitysten muodossa Tammerkosken kansallismaisemissa.

Hämeensillan Pirkkalaisveistokset alkoivat houkutella ohikulkijoita nykymusiikin äärelle jo tiistaina, kun Tampere Biennalen taiteellisen johtajan Minna Leinosen konseptoima ja Jussi Suonikon suunnittelema ääniteos Hämeensillan laulavat veistokset puhkesi ääneen. Keskiviikkoaamusta alkaen Tampere Biennalen tilaamaa musiikkia kuullaan myös Frenckellin aukiolla, kun Mioko Yokoyaman säveltämä festivaalin tunnussävel alkaa soida Frenckellin kellotornissa.

Varsinaiset konsertit alkavat keskiviikkoiltana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin harvinaislaatuisella vierailulla Tampere-talon Pienessä salissa. Konsertin johtaa Eva Ollikainen. Samassa konserttisalissa kuullaan myöhemmin viikolla Marko Ylönen & Friends, poikkeuksellinen yhdistelmä Suomen eturivin muusikoita, sekä Irlannin johtama uuden musiikin yhtye Crash Ensemble. Tampere Filharmonia puolestaan esiintyy Tampere-talon Isossa salissa virolaisen Olari Eltsin johtamana.

Torstaista alkaen Tampere Biennalessa voi päästä musiikin äärelle jo lounasaikaan. Torstaina Museo Milavidassa konsertoi kanteletaiteilija Eva Alkula yhdessä klarinetisti Reetta Näätäsen kanssa. Perjantaina Milavidassa esiintyvät huilisti Johanna Suvenmetsä, kitaristi Olli Hirvanen ja runoilija Johanna Venho. Runoutta ja musiikkia on luvassa myös lauantain lounaskonsertissa Sara Hildénin taidemuseossa, jonka kävelykonsertissa kuullaan Sirja Nirosen selloa ja Antti Tiensuun lausuntaa.

Äänitarinan esitykset suosittuja

Torstaina käynnistyvät niin ikään tarinankerrontaa, tanssia ja musiikkia yhdistävä Äänitarina Tammerkoskella -esitykset, joita järjestetään festivaalin aikana neljä kertaa. Ainutlaatuinen ja yllätyksellinen äänikävely kulkee kosken molemmin puolin, ja siinä uppoudutaan Salla Simukan käsikirjoittamaan mysteeriin Seela Sellan kertomana. Sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaavat Tytti Arola ja Þorkell Nordal, ja koreografia on Samuli Roinisen käsialaa. Perjantain ja lauantain esitykset ovat nyt loppuunmyytyjä, mutta torstain ja sunnuntain esityksiin on vielä lippuja jäljellä. Huomaathan, että esityksiin on saatavilla vain ennakkolippuja. Myynti sulkeutuu tuntia ennen esityksen alkua, ellei kyseistä esitystä ole myyty loppuun jo aiemmin.

Torstaista alkaen yleisö on tervetullut myös Finlaysonin Terdelle, jossa interaktiivinen ääni-installaatio Naiad tuo esille Tammerkosken ja Tampereen kaupungin ainutlaatuista suhdetta ja niiden yhteistä historiaa. Teoksen takana ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat Juulia Haverinen ja Esther Calderón Morales.

Kuoromusiikkia ja iltaklubeja

Lauantaina kuullaan kaksi kuorolaulun ystäviä hellivää konserttia kirkoissa. Hannu Pohjannoron Birgitta-ooppera Johanna Venhon runomuotoiseen librettoon on moderni tulkinta keskiaikaisen mystikon Pyhän Birgitan ilmestyskertomuksista. Tampere Cappellan ja TampereRaw’n kantaesittämä oopperan konserttiversio esitetään Aleksanterin kirkossa. Myöhemmin illalla Tuomiokirkon täyttää äänellään Jutta Seppisen johtama Key Ensemble, jonka konsertti sisältää koskettavia teoksia Suomesta, Norjasta, Yhdysvalloista, Islannista ja Ukrainasta.

Keskiviikosta perjantaihin ohjelmassa on myös klubiympäristöissä järjestettäviä iltatilaisuuksia. G Livelabilla rohkeista sarjakuvistaan palkittu Ville Ranta piirtää ilmeikkäiden nykymusiikkiteosten pohjalta harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran ja laulavan saksofonistin Joonatan Rautiolan vastatessa musiikista. TTT-Klubille saapuu palkittu Hietsu is Happening!, ja Pakkahuoneella elektroakustinen defunensemble tarjoilee yllätyksellisiäkin instrumentteja sisältävän illan.

Festivaalin päätöspäivä on omistettu nuorille musiikin ystäville. Tampere Biennalen perhepäivää vietetään Kulttuuritalo Laikussa, ja ohjelmassa on sävellys- ja soitintyöpajoja lapsille sekä kaksi koko perheen konserttia. Ensimmäisessä niistä eri musiikkioppilaitosten oppilaat ympäri Suomea esittävät nuorten säveltäjien teoksia ja uutta pedagogista musiikkia. Jälkimmäinen taas tarjoilee uutta elävää musiikkia uusiin animaatioihin sovitettuina.

Katso koko ohjelma

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Lähetämme kevään aikana noin viisi uutiskirjettä, ja voit perua tilauksesi milloin tahansa.