Yksitoista henkinen Crash Ensemble mustissa vaatteissa vaalean rakennuksen sisällä. Ympärillä punaista valoa.

Crash Ensemble

Stone or Rot

Leonie Bluett – klarinetti, Kate Ellis – sello, Barry O’Halpin – sähkökitara, Andrew Zolinsky – piano, Caimin Gilmore – kontrabasso, Alex Petcu – lyömäsoittimet, Adrian Hart – ääniteknikko

Tampereella ensi kertaa vieraileva Irlannin johtava uuden musiikin yhtye Crash Ensemble vie yleisön unohtumattomiin musiikillisiin elämyksiin ja tarjoilee kiehtovaa kuultavaa myös kotiseudultaan. 

Crash Ensemble on maailmanluokan soittajien muodostama Irlannin johtava nykymusiikkiyhtye, joka esittää kokeilevaa ja edelläkäyvää musiikkia. Crash on innovatiivinen, rohkea ja kunnianhimoinen yhteisö, jossa tavalliset ihmiset tekevät tavattomia asioita. Tässä konsertissa heiltä kuullaan värikäs kokonaisuus, joka käsittelee niin muutosta, siirtymiä sekä rajoja julkisen ja poliittisen, maatumisen ja tähtitaivaan välillä.

Anselm McDonnellin teoksessa Cross-Purposes syksy vie puulta voimat. Havupuut kätkevät toivon pihkasuoniinsa, ja ihminenkin taivuttaa oksiaan kohti Kristuksen suojaa.

Kun eläintä silittää vastakarvaan tai ”vastahöyheneen”, voi aistia karva- tai höyhenpeitteen ainutlaatuisen rakenteen. Mikel Urquiza silitteli Schubertin sävellystä Impromptu No. 4 vastaavalla tavalla, jolloin kehkeytyi teos nimeltä Contrapluma – siivenmuotoisia ryöppyjä, harmaita mutta väriläiskien valaisemia.

Amanda Feeryn Sun Stands Still kuvaa talvipäivän seisauksen aamua, joka valaisee kammion muinaisessa irlantilaisessa haudassa. Teos asettaa vastakkain rauhaisan valon ja maailman myrskyiset tapahtumat.

Bekah Simmsin Stone or Rot pohtii: muutunko kiveksi vai maadunko? Elämän katoavaisuuden aiheuttamassa ahdistuksessa yhdistyvät halu olla kivenkovan tunnoton ja halu mädäntyä ja kuolla.

Donnacha Dennehyä kiehtovat kaupungin äänet, joissa älyllinen sisältö yhdistyy katu-uskottavuuteen. Streetwalker luo musiikillisen mielikuvan vauhdikkaasta matkasta katuja pitkin.

Barry O’Halpinin Lipids-sävellyksen käyttövoimana ovat abstraktit mutta fyysiset mielikuvat, väliaineessa kuplivat hahmot. Musiikki on tummaväristä, ja soittimet ajavat kontrapunktina toisiaan takaa.

Kaija Saariahon hypnoottisessa, tähtitaivasta kuvaavassa teoksessa Ciel étoilé kontrabasso maalailee yön tummia värejä, joita vasten symbaalit ja crotales soittavat pistemäisiä ääniään.

Antti Auvisen Boundary Bourrée on syntynyt säveltäjän kiinnostuksesta sitä kohtaan, miten hyväksyttävänä pidetyn julkisen ja poliittisen keskustelun raja on siirtymässä. Bourrée viittaa tiettyyn rytmiseen rakenteeseen, joka yhdistyi alun perin tanssittavaan musiikkiin. Asteittain se kuitenkin muuntui musiikiksi, jota ei ole tarkoituskaan tanssia. Rajat siirtyvät niin musiikissa kuin politiikassa.

Konsertin kesto on noin 90 minuuttia.

Crash Ensemble

Crash Ensemble on maailmanluokan soittajien muodostama Irlannin johtava nykymusiikkiyhtye, joka esittää kokeilevaa ja edelläkäyvää musiikkia. Crash on innovatiivinen, rohkea ja kunnianhimoinen yhteisö, jossa tavalliset ihmiset tekevät tavattomia asioita.

Yhtyeen taiteellinen johtaja, sellisti Kate Ellis, johtaa toimintaa yhdessä ylikapellimestari Ryan McAdamsin kanssa. Crash tilaa uusia teoksia, tekee yhteistyötä, tutkii ja kokeilee musiikkia laajalla kirjolla. ”Innovointi on kiehtovaa, ja laatu on aina etusijalla. Suhtaudumme intohimolla musiikkiin, jota esitämme. Me luomme kokemuksia – uusia tapoja esittää musiikkia ja johdattaa yleisöjä uusiin seikkailuihin. Yhteisöllisyys on avain. Yhteisömme innostaa meitä luomaan ja kokeilemaan aina uutta. Arvostamme yleisöä ja yhteyttämme siihen.”

Crash esiintyy Irlannissa ja kansainvälisesti. Yhtyeellä on oma levymerkki, Crash Records, ja se on lisäksi levyttänyt Nonesuch-, Cantaloupe-, NMC-, Ergodos- ja Bedroom Community -levymerkeille.

Monet mitä erilaisimmat artistit ovat esiintyneet yhtyeen kanssa, mm. Terry Reily, Gavin Friday, Dawn Upshaw, Diamanda La Berge Dramm, Laurie Anderson, Lisa Hannigan, Íarla Ó Lionáird (The Gloaming), Bryce Dessner (The National), Richard Reed Parry (Arcade Fire), Sam Amidon ja Beth Orton.

Crash on viime vuosina esiintynyt Edinburghin festivaalilla, Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa, Lontoon Barbican-keskuksessa, New Yorkin Carnegie Hallissa, Washington DC:n Kennedy Centerissä, Virginia Tech -yliopistossa ja GAIDA-festivaalilla Liettuassa sekä ollut residenssitaiteilijana Huddersfieldin nykymusiikkifestivaalilla Britanniassa ja Princetonin yliopistossa New Jerseyssä.

Crash Ensembleä tukevat Irlannin taidetoimikunta, Culture Ireland ja Dublinin kaupunginvaltuusto. Yhtye on residenssitaiteilijana Dublinin National Concert Hall -konserttitalossa ja Kilkennyn taidefestivaalilla.

KUVA: Ros Cavanagh

Sävellykset

Anselm McDonnell (IE): Cross-Purposes (2020)
Mikel Urquiza (ES) (*1988): Contrapluma (2016) (ekS)
Amanda Feery (IE) (*1984): Sun Stands Still (2015)
Bekah Simms (CA) (*1990): Stone or Rot (2022)
Donnacha Dennehy (IE) (*1970): Streetwalker (2003)
Barry O’Halpin (IE) (*1987): Lipids (2015)
Kaija Saariaho (1952-2023): Ciel étoilé (1999)
Antti Auvinen (*1974): Boundary Bourrée (kantaesitys, Tampere Biennalen tilaus) (2024)

Linkit

Linkit / Säveltäjät