

Petri Komulainen – kapellimestari, Elli Vallinoja – mezzosopraano, Juho Keränen – näyttelijä, Heidi Hassinen & Aki Yli-Salomäki – elektroniikka, Hanna Kinnunen – huilu, Mikko Raasakka – klarinetti, Tommi Hyytinen – käyrätorvi, Lambis Pavlou – piano, Xavi Castello – lyömäsoittimet, Touko Leinonen – lyömäsoittimet, Mikk Murdvee – viulu, Aleksi Trygg – viulu, Olga Reskalenko – alttoviulu, Artturi Aalto – sello, Sampo Lassila – kontrabasso
Zagrosin konsertti ”Mitä haluat sanoa” esittelee viiden suomalaisen säveltäjän musiikkia. Konsertin avausteos Matei Gheorhgiun Petunia on osa isompaa sävellysprojektia, joka alkoi vuonna 2011. Sävellyksen päällimmäisenä ajatuksena on myötätunto. Pientä ja herkkää kukkaa kuvaava sana ei näyttäisi juurikaan muuttuvan monissa maailman eri kielissä ja siten se ilmaisee myötätunnon, rakkauden ja ymmärryksen olemuksen hyvin pieniä eroja eri uskomussysteemeissä, joten ne kaikki ovat yleismaailmallisia käsitteitä.
Illan toisen teoksen säveltäjä Robert Ruohola kuvaa prosessinsa taustoja: ”Kun aloin säveltää Valon Portteja, minua pyydettiin kirjoittamaan jotain nykyistä tilannettamme kuvastavaa. Halusin kirjoittaa musiikkia, joka antaisi kuulijoille optimismia pandemian aiheuttaman kivun ja menetyksen keskellä. Tulkinnassani Valon Portit liittyy kuolemaan, mutta myös synkästä tilanteesta selviytymiseen. Tämä on tapani muistaa kuolleita ja samalla antaa yleisölle toivoa paremmasta tulevaisuudesta.”
Ensiesityksensä saava Aki Yli-Salomäen Mitä haluat sanoa peilailee omalla tavallaan valtiomme tämänhetkistä henkistä tilaa. Kuuden hengen yhtyeelle kirjoitettua instrumentaaliteosta täydentää muusikoiden soiton lomassa tuottama puhe sekä muu kehollinen äänistö. “Näinä henkisesti vaativina aikoina tuntui ajankohtaiselta ja tarpeelliselta käsitellä jollakin tavoin hyvinvoinnin ja mielenterveyden tematiikkaa. Toivottavasti kappale pitää osaltaan tätä tärkeää aihetta yllä ja herättää myös kuulijoissa ajatuksia”, toteaa säveltäjä.
Heidi Hassisen Huoli syntyi yhteistyössä Sokeain kuunnelmapalkinnolla (2016) palkitun dramaturgi Elli Salon kanssa. Niin Salon vaikutteet kuunnelmasta kuin säveltäjän palo elektroakustisen musiikin säveltämiseen peilautuivat Huoleen, joka yhdistelee dialogia, puheäänitteitä, elektroakustista äänimaisemaa ja laulumusiikin ilmaisukeinoja. Teos kantaesitettiin Suomessa vuonna 2017, ja se oli osana Norjan UNM-festivaalia kesällä 2018. Lisäksi teos on soinut YLEn radiossa.
Konsertin päättää Kolme impressiota, jonka säveltäjä Olli Kortekangas kertoo teoksestaan näin:
”Sävelsin Kolme impressiota kotitaloni Lallukan vuosijuhlaan 2017, jolloin talon perusteellinen entisöinti ja remontti oli juuri saatu valmiiksi. Lallukka on aktiivisten taiteilijoiden talo, jossa myös kunnioitetaan perinteitä. Halusin omalla teoksellani ilmaista tätä henkeä. Impressioiden innoittajana oli ennen muuta kuvataiteilijana tunnetun Kuutti Lavosen runo, josta poimin myös osien otsikot (...punainen lintu joka lentää huoneeseen...), (...hyvien tekojen muisto...) ja (...jotka edelläs kulki...). Musiikissa on muutama sitaatti talon entisten asukkaiden Einar Englundin ja Ahti Sonnisen sävellyksistä”.
KUVAT: Jan Lehtola
SÄVELLYKSET
Matei Gheorghiu (*1984): Petunia (2018)
Robert Ruohola (*1995): Valon Portit (2021)
Aki Yli-Salomäki (*1972): Mitä haluat sanoa (2022) (ke, Tampere Biennalen tilaus)
Hyvältä näyttää
Siitä voi olla apua
Jotain mitä odottaa
”… ei mitään sanottavaa kenellekään”
Muut menevät eteenpäin
– väliaika –
Heidi Hassinen (*1993): Huoli (2017)
Olli Kortekangas (*1955): Kolme Impressiota (2017)