


Eija Kankaanranta, kantele ‒ Rody van Gemert, kitara ‒ Assi Karttunen, cembalo
Konsertti on peruttu sairastapauksen vuoksi.
Superpluck on kitaristi Rody van Gemertin, cembalisti Assi Karttusen ja kantelemuusikko Eija Kankaanrannan vuonna 2018 perustama trio, joka konsertoi marraskuussa 2019 Helsingissä Suomen Solistiyhdistyksen konserttisarjassa sekä Japanin kiertueella Hiroshimassa, Aichissa ja Shizuokassa. Superpluckin ohjelmisto koostuu yhtyeen tilaamista suomalaisten ja japanilaisten nykysäveltäjien teoksista. Vuosina 2021–2022 yhtye toteuttaa Japanin kiertueen lisäksi klubi-iltojen sarjan Helsingissä.
Superpluck jatkaa kulttuurisen vaihdon projektiaan keväällä 2022 osana Tampere Biennalea ja Okinawan Taideyliopiston vieraana syksyllä 2022. Seaboard-projekti pitää sisällään nykymusiikkia, suomalaisten ja japanilaisten säveltäjien yhteistyötä ja koulutusta. Projektin tarkoitus on edistää kulttuurista vaihtoa ja oppimista Suomen ja Japanin välillä.
Seaboard-projeki sisältää Okinavan taideyliopiston ja Nagoyan Aichi-taideyliopiston yhteistyötä nykymusiikin kentällä: Superpluck on saanut kutsun kahdelta sävellyksen professorilta, Akira Kobayashilta ja Kazumi Tsukamotolta, saapua yliopistoihin musisoimaan, kantaesittämään uusia sävellyksiä ja kurssittamaan. Seaboard on jatkoa aikaisemmille projekteille Mediterranean inside us ja Archipelago. Se on pitkäjänteistä taiteellista toimintaa, jota tehdään molempien maiden nykymusiikkikentän hyväksi.
Seaboard 2022 – musiikkia näppäilysoittimille
Tampere Biennalessa Superpluck esittää kuusi teosta. Yuna Kurachin sävellys Kello saa alkusysäyksensä kellojen kumahduksista ja viisareiden tikityksestä. Säveltäjä kertoo: ”Sain selville, että Temppeliaukion kirkonkellojen soitto tulee nauhalta, koska kirkolla ei ole kelloa. Sain tästä ajatuksen oikeiden kirkonkellojen soittamiseen. Sävellykseni perustuu japanilaisten temppelikellojen spektrianalyysiin. Toivon, että nämä kolmen soittimen muodostamat uudet soinnit ovat silta Japanin ja Suomen välillä.
Natsuki Niwan uusi sävellys Dislocated Resolutions perustuu kekseliäästi toisiaan vastaamattomiin musiikillisiin suhteisiin. “不即不離 ーFUSOKU FURIー on japanilainen käsite, joka viittaa vastaamattomiin (mitta)-suhteisiin. Muunsin tämän konseptin kuvaamaan yhtyeen välisiä musiikillisia suhteita. Pyrin siten säveltämään aikarakenteita, jotka eivät lopulta vastaa toisiaan”, Niwa kertoo.
Säveltäjä, sävellysprofessori Kazumi Tsukamoto pyrkii sävellyksessään Cherry Blossom Petals antamaan kuulijoille kokemuksen rajattomuudesta ja ajattomuudesta: ”Ihmissydän saa ravintoa äärettömyyden kokemuksesta. Kun sävellän, vaalin tämänkaltaisen maailman syntymistä. Mielestäni saan nämä musiikilliset piirteet parhaiten esiin moodien ja tonaalisuuden kautta. Superpluck-yhtyeen hienoviritteinen sointi sopii hyvin mielikuvaan japanilaisten kirsikankukkien terälehtien hiljaisesta tanssista.”
Juha T. Koskisen Unabara kitaralle, kanteleelle ja cembalolle on valmistunut vuonna 2020. Teos on tilattu Madetoja-säätiön tuella. Unabara on japanin kieltä ja tarkoittaa meren syvännettä. Teoksessa muusikot resitoivat lauseiden sirpaleita kahdesta mereen liittyvästä tekstistä. Ensimmäinen niistä tulee japanilaisesta noh-näytelmästä ”Kasuga Ryûjin”, eli Kasuga-pyhäkön lohikäärmejumaluus. Teksti kuvailee taivaansinen heijastumista valtameren syvänteiden yllä. Toinen tekstiote tulee Leonardo da Vincin veden ominaisuuksiin liittyvistä tutkimuksista.
Yuiko Mukain sävellys A Sea of Words, saa innoituksensa runoudesta: ”Kun luen kirjoja, kuvittelen ikään kuin uivani meren aalloissa. Tuntuu kuin merkityksettömät sanarivistöt alkaisivat pysähtyä. Sävellys pohjaa pentatonisiin, japanilaistyyppisiin asteikoihin. Väliosa perustuu ’haiku’-rytmiikkaan (5–7–5). Haiku on japanilaisen runouden lyhyin runomuoto ja yksi kiinnostavimmista sanojen asettelutavoista.”
Olli Virtaperkon Skärgården on virtuoosinen, sulavaliikkeinen, energinen ja viihdyttävä teos, joka kätkee viettelevän ja helposti lähestyttävän pintansa alle pirullisen vaikean, polyrytmisen, polymetrisen ja rytmistä modulaatiota sisältävän tutkielman. ”Teos etenee suurimman osan aikaa polymetrisesti, päällekkäisten tahtilajien muodostamana jatkumona. Teoksessa kitara ja kantele muodostavat vastinparin cembalolle, jonka epäkiitollinen tehtävä on pyrkiä pitämään cembalostemman tasaisena tikutuksena etenevä sävelmatto mahdollisimman vakioituna pohjana melodiasoittimien polyrytmiikan toteutumiselle. Kappaleen nimi viittaa ilmeisen Archipelago – Skärgården synonyymiparin ohella ruotsalaisen komediaryhmä Grotescon samannimiseen sketsiin, jossa toistuvasti hoettava ”Här händer ju ingenting” on lempeä viittaus teoksen cembalostemman patternmaiseen repetitiiviseen minimalistisuuteen.”
Superpluck kiittää Madetoja-säätiötä Juha T. Koskisen ja Olli Virtaperkon sävellysten tukemisesta. Konsertissa soi Pirkanmaan kulttuurirahaston rakennuttama Kennedy-cembalo.
TEKSTI: Superpluck
KUVAT: Superpluck, Kimmo Tähtinen, Heikki Tuuli
SÄVELLYKSET
Yuna Kurachi (*1995): Kello (2019)
Natsuki Niwa (*1991 ): Dislocated Resolutions (2019)(ke)
Kazumi Tsukamoto (*1963): Cherry Blossom Petals (2021) (ke)
Juha T. Koskinen (*1972): Unabara (2020) (ke)
Yuiko Mukai (*1997): A Sea of Words (2019)
Olli Virtaperko (*1973): Skärgården (2019)