Sähkökitarakvartetti

Sähkökitara kvartetti

Juhani Grönroos – sähkökitara, Lauri Hyvärinen – sähkökitara, Jukka Kääriäinen – sähkökitara, Sigurdur Rögnvaldsson – sähkökitara

Sähkökitarakvartetti on 2017 perustettu uuden musiikin yhtye. Sen jäsenet ovat tahoillaan syventyneet sähkökitaran mahdollisuuksiin monipuolisesti työskennellen esimerkiksi jazzin, rockin, klassisen musiikin, vapaan improvisaation, kokeellisen musiikin ja äänitaiteen kentillä. Sähkökitarakvartetin tavoitteena onkin moninaisten ainesosien yhteen sulauttaminen ja uusien, vielä hahmottumattomien yhdistelmien ja ilmaisumuotojen etsiminen.

Tilaamalla ja esittämällä teoksia ennakkoluulottomasti ja genrerajoista välittämättä yhtye pyrkii ravistelemaan taidemusiikkikentän vakiintuneita rakenteita ja estetiikkaa. Neljän sähkökitaran kokoonpano on poikkeuksellinen, ja niitä on ainoastaan kourallinen koko maailmassa. Sähkökitarakvartetti onkin syystä herättänyt kiinnostusta säveltäjien ja yleisön parissa. Yhtye on konsertoinut Suomessa, Ruotsissa, Islannissa ja Liettuassa sekä kantaesittänyt yhteensä 19 teosta, joiden säveltäjiin lukeutuvat Tytti Arola, Hafdís Bjarnadóttir, Sergio Castrillón, Clara De Asís, Sami Klemola ja Lauri Supponen. Vuonna 2021 yhtye aloitti Koneen Säätiön rahoittaman kaksivuotisen hankkeen, joka kattaa yhteensä neljän studiolevykokonaisuuden taltioimisen.

Tampere Biennalen konsertissa kuullaan monipuolinen kattaus sähkökitaramusiikin mielenkiintoisimpia uusia suuntauksia. Odotettavissa on esimerkiksi korvia hierovia, seisahtuneita taajuuksia, elektronisia hälyjä, mikrotonaalisuutta ja improvisatorisia kudelmia. Ohjelmaan sisältyy seitsemän huikeaa nykymusiikkiteosta, joista kaksi on kantaesityksiä: Laura Naukkarisen Lfolfolfos ja Meriheini Luodon Dust Devils. Lisäksi kuullaan uutta ja vanhaa yhtyeen repertoaarista.

KUVA: Miikka Pirinen

SÄVELLYKSET

Marja Ahti: The Threshold (2021)
Lauri Hyvärinen: Tropes (2021)
Meriheini Luoto: Dust Devil (2022) (ke)
– väliaika –
Juhani Grönroos: Orb (2020)
Sami Klemola: Chiaroscuro Etydes (2019)
Sigurdur Rögnvaldsson: Dettifoss (2021)
Laura Naukkarinen: Lfolfolfos (2022) (ke)

Linkit

Linkit / Säveltäjät