Kaartin soittokunta

Kaartin soittokunta

Aino Koskela – kapellimestari, Jussi Vänttinen – baritoni, Arttu Nieminen – visualisointi

Kaartin soittokunta tuo Töölö-nykymusiikkikonserttisarjansa Tampere Biennaleen. Aino Koskelan johtamassa konsertissa kuullaan 2000-luvulla puhaltimille sävellettyä suomalaista musiikkia.

Minna Leinosen (s. 1977) Meeting Points (2019) on Pirkanmaan musiikkiopiston ja Vakka-Suomen musiikkiopiston juhlavuosien yhteistilaus. Teoksessa instrumentit erottuvat omine yksilöllisine piirteineen, kohtaavat soitinryhmittäin ja tukevat toisiaan. Analogiana orkesterin tutille, sektiosoitolle ja sooloille oli teosta säveltäessä värikäs ja lämminhenkinen Pirkanmaan musiikkiopiston yhteisö, joka on toiminut tärkeänä kohtaamispaikkana elämäni varrella.

Roope Mäenpään (s. 1990) Kiiruna on runoelma sinfoniselle puhallinorkesterille. Se on kantaesitetty Tampereella vuonna 2015. “Ihmisen ja luonnon välinen rajapinta näyttäytyy harvoin niin kouriintuntuvana kuin kesäisenä yönä Norrbottenin historiallisessa maakunnassa Pohjois-Ruotsissa. Taivaalla helottaa keskiyön aurinko – erämaa taittuu kaivoskyläksi, brutaalina ammottaviksi kaivannoiksi, koon konstanssit sekoittavaksi ammotukseksi kuin kirurgin veitsellä leikaten. Kohti aamua kolisevassa Fiat Ducatossa kolme hahmoa eivät tunne itseään pieniksi – lähinnä sanattomiksi.”

Olli Virtaperkon (s. 1973) Music for ”Old Europe” (2006) on sävelletty itävaltalaisen pikkukaupungin Klangspuren-festivaalille. Kappaleen nimivalinta on kunnianosoitus tämän niin sanotun ”vanhan Euroopan” pitkää sivistyksellistä traditiota kohtaan, ja sen sävelkieleen ovat vaikuttaneet kontrapunktisten sävellystekniikoiden sovellukset. Teos katsoo myös nopeasti pois vanhasta sekä myös pois Euroopasta näin luoden dialogin menneen ja tulevan välille.

Magnus Lindbergin (s. 1958) Gran Duo (2000) on dialogi vaski- ja puupuhallinten välillä. Niiden ominaispiirteet sekoittuvat hiljalleen teoksen aikana ja stereotyyppisesti maskuliiniset ja feminiiniset piirteet hämärtyvät. Iso orkesterisävy väistyy kamarimusiikillisten ja solististen teemojen tieltä. Teos on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia puhallinmusiikkiteoksia.

Juha Piston (s. 1966) Samurain tie (2016) on viisiosainen laulusarja baritonille ja puhallinorkesterille. Teoksen tekstit ovat peräisin Yamamoto Tsunetomon kirjasta Hagakure, joka on julkaistu ensimmäisen kerran Japanissa 1700-luvun alkupuolella. Kirjan suomenkielisen laitoksen nimi on Hagakure – Samurain tie. Käännöksen on tehnyt Jaakko Anhava. Laulusarjan osat kuvaavat elävästi ja humoristisestikin samuraiden ajattelua, heidän arvojaan ja toimintatapojaan.

KUVA: Kaartin soittokunta

SÄVELLYKSET

Minna Leinonen: Meeting Points (2019)
Roope Mäenpää: Kiiruna (2015)
Olli Virtaperko: Music for “Old Europe” (2006)
– väliaika –
Magnus Lindberg: Gran Duo (2000)
Juha Pisto: Samurain tie (2016)
     1. Tie
     2. Neljä lajia
     3. Carpe diem
     4. Vanhudenhöperö
     5. Teeseremonia

Linkit

Linkit / Säveltäjät