jan-lehtola

Jan Lehtola

// KONSERTTI

Jan Lehtola – urut

Kuuntele konsertti Yle Areenassa.

Unkarissa syntyneen Adam Vilagin teos Citadella on urkutaiteilija Jan Lehtolan tilaama teos Unkarin kulttuuriviikon tapahtumaan. Teoksen nimi, Citadella viittaa Budapestissa Gellértinvuoren huipulla sijaitsevaan kaupunkilinnoitukseen, josta kaupungin voi nähdä ja kokea kaikessa loistossaan, jylhyydessään ja karuudessaan. Teos sai kantaesityksenä 2.9.2018 Kuopion Tuomiokirkossa.

Syntyjään itävaltalaisen Herman Rechbergerin urkuteos Clausulas on Paraisten urkupäivien tilaus vuodelta 1988. Clausulas on espanjaa ja se tarkoittaa koristelu- ja variaatiosääntöjä. Sävellyksen pohjamateriaali on Tomas Ludovico da Vittorian ja Tomas de Santa Marian urkukappaleista Exclamans Jesu ja Clausulas de segundo tono.

Terijoella vuonna 1927 syntyneen ja Tampereella vuonna 2016 kuolleen Leonid Bashmakovin sävellystuotannossa on kolme urkuteosta: teos lyömäsoittimille ja uruille, urkukonsertto ja tänään kuultava sarja Neljä preludia (1975). Teos on neljästä lyhyestä miniatyyrista koostuva kokonaisuus tutkielmia erilaisista urkujen soinnillisista ominaisuuksista.

Romaniassa vuonna 1964 syntyneen Adina Dumitrescun sävellys, I smiled to the bird on Jupiter, syntyi Lehtolan tilauksesta Teoston taloudellisella tuella joulukuussa 2019 Tampere Biennalen konserttiin. Teoksen lähtöidea oli seuraava motto:

I thought it died during its long autumn flight or somewhere in a damaged atmosphere. But one day I got a long-distance call and I was happy to recognize its voice. ”– I was rescued by a moving creature from a world with other rules concerning the life-death thing.” ”– Good point!”, I answered; ”– make it bigger, your new infinitude, and send us the map!”

Motto kuvastaa säveltäjän nöyrää toivetta siitä, että luonto ja linnut planeetallamme eivät täysin tuhoutuisi, vaan että jokin suurempi universumin voima voisi pelastaa ne ja myös meidät itsemme.

Saksassa vuonna 1957 syntynyt Oliver Kohlenberg on käyttänyt urkuja kamarimusiikissaan ja kahdessa sooloteoksessa. Näistä jälkimmäinen, Sinfoninen fantasia Das Wort, syntyi 2008 Lehtolan tilauksesta Teoston taloudellisella tuella. Teos sai kantaesityksensä Organo Novo -festivaalin päätöskonsertissa 2010, ja se on puolitoistatuntisena pisin suomalainen urkuteos. Konsertissa kuullaan sen päätösosa.

KUVA: Jens Paul Taubert

// Sävellykset

Adam Vilagi(*1977): Citadella (2018)
Herman Rechberger (*1947): Clausulas (1989)
Leonid Bashmakov (1927–2016): Neljä preludia (1975)
       1. Molto maestoso
       2. Molto sostenuto
       3. Allegretto
       4. Allegro molto
Adina Dumitrescu (*1964): I smiled to the bird on Jupiter (kantaesitys)
Oliver Kohlenberg
(*1957): Das Wort; Symphonische Fantasie (2007–2009)
       III Finale: Epilogo e silencio eterno

// Linkit