

Elina Mustonen
- Ilmaiskonsertti
- La 9.4.2022 | Klo 12.00
- Kulttuuritalo Laikku, Musiikkisali
- Vapaa pääsy
Elina Mustonen – näyttelijä ja cembalo, Johanna Freundlich – ohjaus, Nina Mansikka – visualisointi
Kiveen piirretty kirjoitus seinässä uhkaa Jumalan kirouksella kaikkia, jotka voisivat itse elättää lapsensa, mutta kuitenkin työntävät heidät sisään orpokodin luukusta. Siihen ne vauvat jätettiin. Reikä seinässä ja soittokello. Pois kiirehtivien askelten kaiku yössä. Herätetyn nunnan harmistunut mutina. Ehkä vastasyntynyt itki, ehkä nukkui, ehkä tuijotti pelästynein silmin mustaa taivasta. Sitten lapsi kasvoi. Pojat laitettiin puusepän, kivenhakkaajan, kutojan, suutarin tai gondolierin oppiin. Mutta tytöt suljettiin armon sairaalan porttien ja ristikoitten taakse. Siellä he elivät kuin nunnat, nunnien keskellä, nunnien valvonnassa. Niistä tytöistä joilla oli taipumusta lauluun tai soittoon kasvatettiin muusikoita. Heitä opettivat aikansa merkittävimmät maestrot: Vivaldi, Galuppi, Cavalli, Gasparini, Legrenzi…. Vähitellen Venetsian orpokodeista kehittyi Euroopan parhaita naisille avoimia musiikkikouluja.

Elina Mustosen Eero Hämeenniemeltä tilaama musiikillinen monodraama on tarina Venetsian neljästä orpokodista, ospedalesta. Se liittyy samantapaiseen tyylilajiin kuin Elinan menestyksekäs Shakespeare-esitys Her infinite variety sekä Molière-esitys Jouez!
Teos kertoo kahden eri aikakausilla eläneen ospedale-tytön tarinan yhdistämällä historiaa ja fiktiota, venetsialaista cembalomusiikkia, Eeron uusia sävellyksiä ja hänen kirjoittamaansa tekstiä. Esitykseen kuuluu myös kolmen kuvitellun, 1600- ja 1700-luvulla eläneen säveltäjän musiikkia, jonka Eero on kirjoittanut historiallisia ilmaisukeinoja kunnioitten. Kaksi näistä fiktiivisistä säveltäjistä on nuoria, ospedalessa eläviä naisia.
Näytelmä kuvaa maailmaa, jonka suljettujen porttien sisällä uskonto ja musiikki ovat nuorten naisten tärkein elämän sisältö. Silti nunnien ja rippi-isien tiukka valvonta ei voi estää koko inhimillisen tunnekirjon heräämistä. Rakkaus ja seksuaalisuus elävät nuorten naisten fantasiassa, mutta loputtomiin niitä ei voida tukahduttaa. Lopulta rakkaus tarjoaa ulospääsyn ospedalen suljetusta maailmasta.
Monipuolisen muusikon Maddalena-Laura Lombardini Sirmenin (1745–1818) elämäntarina on antanut joitakin aineksia esityksen loppupuoleen. Tämä Ospedale dei Mendicantissa kasvanut nainen teki myöhemmin menestyksekkään kansainvälisen uran viulistina, laulajana ja säveltäjänä.
Muita näytelmässä mainittuja historiallisia henkilöitä ovat muun muassa gambisti-säveltäjä Barbara Strozzi (1619–1677), säveltäjä-viulisti Giuseppe Tartini (1692–1770) sekä Pyhän Markuksen kirkon maestro di musica ja Ospedale dei Mendicantin opettaja Ferdinando Bertoni (1725–1813).
KUVAT: Heikki Tuuli, Jaakko Paarvala, Ville Paul Paasimaa
SÄVELLYKSET
Eero Hämeenniemi (*1951): Laura Maddalena (2019)