Mielen maisemat

Tampere Biennale 2022

Jennah-Vainio-biennale-2022

Esipuhe

Viime vuodet ovat olleet kulttuuritoimijoille merkillisiä. Mielivaltaisilta tuntuvat rajoitukset ja alati muuttuvat ohjeistukset ovat rasittaneet ja verottaneet tarjontaa maanlaajuisesti. Myös ihmisten mielenterveys on ollut mediassa esillä.

Tampere Biennalen vuoden teemana on Mielen maisemat. Ihmisen ääni sen eri muodoissa ja ilmentymissä soi tapahtuman tilausteoksissa ja muussa ohjelmassa. On vakavia puheenvuoroja ja traagisia elämänkohtaloita mutta myös leikkisyyttä ja elämän iloa. Myös vuoden 2020 Biennaleen suunniteltua ennenkuulumatonta, luontoteemaan kuulunutta ohjelmistoa soitetaan antaumuksella.

Edellisten vuosien tapaan tarjolla on monipuolinen kattaus kantaesityksiä ja harvemmin kuultuja orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia kiinnostavien säveltäjien kynästä. Paikallista väriä tuovat Tampere Filharmonia ja TampereRaw. Muina esiintyjinä kuullaan mm. uuden musiikin eturivin tulkitsijana tunnettua Zagros Ensemblea, Superpluckia, Kaartin soittokuntaa sekä moderneja sointeja yhdistelevää Sähkökitarakvartettia. Konsolipelimusiikin ystäviä hemmotellaan vuorostaan Game Music Collective -yhtyeen konsertilla.

Iltaklubeilla tarjoillaan kevyempää ja kokeilevampaa elektronista jytkettä sekä live-soittimia, ja visuaalisen sekä äänitaiteen ystäviä hemmotellaan näyttelyillä. Perhepäivää siivittävät video- ja tietokonepelien sävelet Cellomanian soinnein sekä Pirkanmaan musiikkiopiston nuoret musiikin opiskelijat sävellyksillään.

Tämän Biennalen myötä tahdon kiittää kaikkia tamperelaisia ja erityisesti Tampere Biennalen henkilöstöä sekä kaikkia muusikoita, säveltäjiä että yhteistyökumppaneitamme.

Tervetuloa konsertteihin ja näyttelyihin!

JENNAH VAINIO
TAITEELLINEN JOHTAJA,
TAMPERE BIENNALE 2022