Kuuntele luontoa

Tampere Biennale 2020 Esipuhe

jennah-vainio-pysty
Jennah Vainio
Taiteellinen johtaja, Biennale 2020

Kuuntele luontoa

Vuoden 2020 Tampere Biennalen teemana on kautta aikojen taiteentekijöitä inspiroinut aihe, luonto.

Tänä päivänä saamme jatkuvasti kuulla huolestuttavia uutisia ilmastonmuutoksen aiheuttamista luonnonkatastrofeista ja maapallon biodiversiteetin kaventumisesta. Samaan aikaan olemme urbaanissa ympäristössämme monin tavoin etääntyneitä luonnosta emmekä aina näe ajan merkkejä. Voiko taiteella ja musiikilla pelastaa maailman? Tuskin, mutta taiteen keinoin voimme herätellä päättäjiämme sekä kanssaveljiämme ja -sisariamme pohtimaan näitä kysymyksiä.

Luontoaiheita käsitellään ohjelmassa monipuolisesti. Kotimaisia kantaesityksiä on lukuisia ja säveltäjien ikä- ja sukupuolijakaumaa on pyritty huomioimaan entistä enemmän. Ekologisen jalanjäljen minimoimiseksi on painotettu kotimaista osaamista niin säveltäjien kuin esiintyvien taiteilijoidenkin osalta, ”lähituotetun” musiikin ohjenuoralla.

Uuteen musiikkiin keskittyneet eturivin kamariyhtyeet TampereRaw ja Uusinta Ensemble tarjoavat monipuoliset kattaukset uusinta uutta kotimaisten säveltäjien kynistä. Emma-palkittu Kamus esiintyy omalla kiinnostavalla ohjelmallaan, ja Tampere Filharmonian konsertissa kantaesitetään Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteisteos Water. Biennalen omia tilauksia ovat Pasi Lyytikäisen Taival, Maria Kallionpään El Canto del Mar Infinito ja Heidi Hassisen Frenckellin kellotorniin säveltämä festivaalin tunnusmusiikki. Iltaklubeilla kuullaan elektronista jytkettä yhdistettynä luonnonääniin ja live-soittimiin.

Festivaaliyleisöllä on konserttien yhteydessä mahdollisuus tukea Luonnonperintösäätiön kampanjaa ”Suojele pala Pirkanmaata”.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään!

JENNAH VAINIO
TAITEELLINEN JOHTAJA,
TAMPERE BIENNALE 2020

Suojele pala Pirkanmaata

Luonnonperintösäätiö on mukana Tampere Biennalessa:

Inspiraation portaat: luonto, taide ja toiminta
Paneelikeskustelu 18.3. klo 16
Metson musiikkiosasto

Voiko taide suojella luontoa? Miten taiteilija inspiroi havaitsijaa toimintaan? Paneelikeskusteluun osallistuvat kirjailija Anni Kytömäki, säveltäjä Lauri Supponen ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Suojele pala Pirkanmaata -infopiste
18.3.–5.4. Pääkirjasto Metso
3.4. Tampere-talo, aula

Luonnonperintösäätiö ja Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys (PiLY) avasivat helmikuussa 2014 kampanjan metsä- ja suoluonnon suojelemiseksi pohjoisella ja luoteisella Pirkanmaalla. Kampanjan tavoitteena on löytää sopivia suojelukohteita ja kerätä rahaa niiden ostamiseksi suojeluun. Infopisteiltä löydät lisätietoja kampanjasta sekä osallistumismahdollisuuksista.

Keräyslipas ja korttimyynti
1.–5.4. Tampere Biennalen konsertit

Voit osallistua Luonnonperintösäätiön Suojele pala Pirkanmaata -kampanjaan Tampere Biennalen konserttien yhteydessä. Ovilipunmyynnin yhteydestä löydät sekä keräyslippaan että Luonnonperintösäätiön postikortteja. Tukemalla kampanjaa autat pelastamaan keltavästäräkin kevään, riekon reviirin, pohjansirkun pesinnän tai kuukkelin kotikorven. Jo yhdellä eurolla suojelet kaksi neliömetriä ikimetsää!

Ahmauksenkorpi

Luonnonperintökohde

KUVA: ARI-PEKKA AUVINEN