Kuuntele luontoa
Tampere Biennale 2.0 Esipuhe

Jennah Vainio
Taiteellinen johtaja, Biennale 2020
Kuuntele luontoa
Kun lähdimme visioimaan Tampere Biennalen vuoden 2020 festivaalia, kukaan meistä ei olisi uskonut, että teemaksi nostettu ”Kuuntele luontoa” todella pakottaisi meidät ja koko festivaalikentän aivan uuden tilanteen eteen. Alkuperäinen tapahtuma jouduttiin peruuttamaan luonnonvoimien edessä. Toimistohenkilökunnan sinnikkyyden ansiosta saimme keväällä Ylen suosiollisella avustuksella järjestettyä pienimuotoisen radiofestivaalin, jossa Tampere Biennalen konsertteja taltioitiin ilman yleisöä ja saatettiin sitten radion välityksellä ihmisten kuultaviksi.
Tampere Biennale 2.0@UNM jatkaa siitä, mihin radiofestivaali lopetti, eli tuo live-yleisön eteen aiemmin peruuntuneita konserttejamme pandemian Suomessa nyt hieman hellitettyä. Uuteen musiikkiin keskittynyt eturivin kamariyhtye Uusinta Ensemble konsertoi esittäen mm. Tampere Biennalen tilauksen säveltäjä Maria Kallionpäältä. Kitarataiteilija Patrik Kleemola konsertoi kunnianhimoisella kotimaisen kitaramusiikin luontoaiheisella ohjelmistollaan. Jo perinteeksi muodostunut Tampere Biennalen perhepäivä tuo kuultavaksemme Kirmo Lintisen ja Arja Puikkosen musiikkisadun Haapaneitty, Mettäntyttö, jossa seikkaillaan jännittävissä peikkometsämaisemissa.
Festivaali näkyy ja kuuluu myös Kulttuuritalo Laikun pihalla Petri Kuljuntaustan Laikun oraakkeli ja Ville Aallon Avian Electronics ǀ Sähkölintujen laulu -ääniteosten muodossa. Lisäksi festivaalin verkkosivuilla on koko elokuun ajan nähtävissä kaksi videoteosta: Antti Laitisen Marionette sekä Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Removing Defences.
Tampere Biennale 2.0 -kokonaisuus täydentyy vielä alkuvuodesta 2021, jolloin Alma! -liikeooppera nähdään niin Tampereella kuin Helsingissäkin, ja myös jousikvartetti Kamuksen konsertti toteutuu Helsingissä osana Tulkinnanvaraista-konserttisarjaa.
Tampere Biennale 2.0 tahtoo kiittää yhteistyöstä Luonnonperintösäätiötä ja samaan aikaan järjestettävää pohjoismaista uuden musiikin festivaalia Ung Nordisk Musikia.
JENNAH VAINIO
TAITEELLINEN JOHTAJA,
TAMPERE BIENNALE 2020

Suojele pala Pirkanmaata
Luonnonperintösäätiö on mukana Tampere Biennalessa:
Inspiraation portaat: luonto, taide ja toiminta
Paneelikeskustelu 25.8. klo 16.30
Kulttuuritalo Laikku
Voiko taide suojella luontoa? Miten taiteilija inspiroi havaitsijaa toimintaan? Paneelikeskusteluun osallistuvat kirjailija Anni Kytömäki, säveltäjä Lauri Supponen ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.
Suojele pala Pirkanmaata -infopiste
18.3.–5.4. Pääkirjasto Metso
3.4. Tampere-talo, aula
PERUTTU
Luonnonperintösäätiö ja Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys (PiLY) avasivat helmikuussa 2014 kampanjan metsä- ja suoluonnon suojelemiseksi pohjoisella ja luoteisella Pirkanmaalla. Kampanjan tavoitteena on löytää sopivia suojelukohteita ja kerätä rahaa niiden ostamiseksi suojeluun. Infopisteiltä löydät lisätietoja kampanjasta sekä osallistumismahdollisuuksista.
Osta pala ikimetsää tai tukituotteita
Voit osallistua Luonnonperintösäätiön Suojele pala Pirkanmaata -kampanjaan Luonnonperintösäätiön verkkosivuilla. Tukemalla kampanjaa autat pelastamaan keltavästäräkin kevään, riekon reviirin, pohjansirkun pesinnän tai kuukkelin kotikorven. Jo yhdellä eurolla suojelet kaksi neliömetriä ikimetsää!
Ahmauksenkorpi
Luonnonperintökohde
KUVA: ARI-PEKKA AUVINEN